niedziela, 16 listopada 2014

ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM W KL. I


Owoce i warzywa mają tak wielką wartość odżywczą, że nie można ich pomijać w codziennej diecie. Zawierają składniki odżywcze i substancje bioaktywne o działaniu leczniczym, dlatego ich jedzenie jest jednym z najskuteczniejszych sposobów zapobiegania chorobom, a czasem także ich leczenia.
Uczniowie klasy I mieli możliwość przekonać się o tym sami w czasie zajęć przeprowadzonych w ramach projektu AKTYWNIE PO ZDROWIE.



 

Powinniśmy zapewnić dziecku możliwie jak największą ilość warzyw. Warto, aby były one serwowane do każdego posiłku. Właśnie warzywa i owoce są najlepszym źródłem witaminy C. Wielkie jej bogactwo występuje w owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce, owocach kiwi, papryce, owocach cytrusowych np. cytrynie, grapefruicie, natce zielonej pietruszki. Ta ostatnia, podobnie jak inne warzywa    i owoce o kolorze zielonym dostarcza kwasu foliowego, który stymuluje syntezę przeciwciał, stąd jego szczególna rola we wzmacnianiu funkcji układu odpornościowego.

 

Wiktoria T. rozwiązuje zagadkę za pomocą zmysłu smaku




Bardzo cenne i niezastąpione w jesiennym i zimowym jadłospisie powinny być warzywa kwaszone, nie tylko kapusta, ale również buraki, selery. Dostarczają one witaminy C, jak również witamin z grupy B, zapewniają też korzystny skład bakterii w przewodzie pokarmowym.
Pierwszaki w czasie zajęć wykazały się dużą wiedzą na temat owoców i warzyw, ale także umiejętnościami,  gdyż samodzielnie wykonały przepyszną, zdrową sałatkę warzywną.


 
  
 


Pierwszaki przy pracy



Zapraszamy na www.aktywniepozdrowie.pl


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz