Owoce i warzywa mają tak wielką wartość odżywczą, że nie można ich pomijać w codziennej diecie. Zawierają składniki odżywcze i substancje bioaktywne o działaniu leczniczym, dlatego ich jedzenie jest jednym z najskuteczniejszych sposobów zapobiegania chorobom, a czasem także ich leczenia.
Uczniowie klasy I mieli możliwość przekonać się o tym sami w czasie zajęć przeprowadzonych w ramach projektu AKTYWNIE PO ZDROWIE.
Powinniśmy zapewnić dziecku możliwie jak największą ilość warzyw. Warto, aby były one serwowane do każdego posiłku. Właśnie warzywa i owoce są najlepszym źródłem witaminy C. Wielkie jej bogactwo występuje w owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce, owocach kiwi, papryce, owocach cytrusowych np. cytrynie, grapefruicie, natce zielonej pietruszki. Ta ostatnia, podobnie jak inne warzywa i owoce o kolorze zielonym dostarcza kwasu foliowego, który stymuluje syntezę przeciwciał, stąd jego szczególna rola we wzmacnianiu funkcji układu odpornościowego.
Wiktoria T. rozwiązuje zagadkę za pomocą zmysłu smaku |
Bardzo cenne
i niezastąpione w jesiennym i zimowym jadłospisie powinny być warzywa kwaszone,
nie tylko kapusta, ale również buraki, selery. Dostarczają one witaminy C, jak
również witamin z grupy B, zapewniają też korzystny skład bakterii w przewodzie
pokarmowym.
Pierwszaki w
czasie zajęć wykazały się dużą wiedzą na temat owoców i warzyw, ale także umiejętnościami, gdyż samodzielnie wykonały przepyszną, zdrową sałatkę warzywną.![]() |
Pierwszaki przy pracy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz